Sayın Mustafa Tunç BAKIREL'in Dünya Gazetesine Verdiği Röportaj

16 Ekim 2022

Sayın Mustafa Tunç BAKIREL'in Dünya Gazetesine Verdiği Röportaj

Sayın Mustafa Tunç BAKIREL'in Dünya Gazetesine Verdiği Röportaj

Çeşitli sektörler için yarı mamul tel üretimi yapan ve geçtiğimiz eylül ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge Merkezi Belgesi’ni alan Kar-El Demir Tel Sanayi, bu merkezde yürüttüğü projelerle imalatta katma değeri yükseltecek.
Geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirten Sayın Mustafa Tunç Bakırel, “Üretimimizin yüzde 75-80’lik kısmını yurtdışına satıyoruz.
Dünyanın gerisinde kalmamak için sürekli teknolojiye yatırım yapıyoruz. Makinelerimizi
Yeniliyoruz. Şu an 2014’ten eski makinemiz yok. Bu şekilde üretim hızımızı artırıp, maliyetleri düşürüyoruz.
2 ay önce Ar-Ge Merkezi lisansımızı aldık. İyi bir ekibimiz var” diye konuştu. Ar-Ge Merkezi’nde
daha katma değerli ürünler üretmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bakırel, “Türkiye ihracatının ortalama kilogram fiyatı 1.34 dolar. Oysa cep telefonunun kilosu birkaç yüz dolara geliyor.
Türkiye’nin hedefi ortalama 3.5 doları yakalamak. En düşük maliyet de demirde. Kilogramı 0.6 sent düzeyinde.
Bizim ürünlerimizinki de 1 doları geçmez. Ar-Ge merkezi ile bunu nasıl artırabileceğimizin yanıtını arıyoruz. Kendi ekibimiz yanında üniversitelerden destek alıyoruz. Test ve deney alanlarımız mevcut. Şuan kuluçkada çok sayıda projemiz var. Bazılarından çok umutluyuz” dedi.
Uzun zamandır Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Bakırel, “Bazı makinelerimizi kendimiz geliştiriyoruz. Şimdiye kadar birkaç patent aldık. Ar-Ge Merkezi ile bu çalışmalar daha sistematik hale geldi. Çok sayıda proje sürüyor. Bunlar arasında dünya literatürüne geçecek olanlar bile var. Bugün ortalama ihraç fiyatında 1 doları aşmayı, yarın 2-3 dolarları konuşacağız. Çünkü demire farklı bir özellik katarsan çok daha yüksek fiyatlara satabiliyorsun.
Biz kilogramda 1 dolarları konuşurken, 2 gramlık diş teli 100 dolara satılabiliyor. 2017’de birkaç yeni ürün ortaya çıkacak. Kuluçkadaki yumurtaların çatlamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Ege’nin 100 büyüğü arasında Üretime 2001’de Aliağa’da tavlı tel ile başlayıp kısa sürede ürün yelpazemizi genişlettiklerini ifade eden Bakırel, 2015 verilerine göre Ege’deki 100 büyük sanayi kuruluşu arasında yer aldıklarını söyledi.

Ürünlerimizle ilgili detaylı
bilgi almak için